نوروتراپی رویکردی منحصر به فرد برای درمان مشکلاتی مانند اختلالات اضطراب، افسردگی، میگرن، و سایر اختلالات روانی است که به مغز توجه میکند.
این اصطلاح نوروتراپی، که شامل دو روش نوروفیدبک یا بیوفیدبک میشود، برای آموزش مجدد مغز، ایجاد مهارتهای جدید، یا افزایش عملکرد مغز از طریق تمرینات ذهنی به کار میرود.
علاوه بر این، نوروفیدبک از تکنیکهایی مانند تحریک جریان مستقیم (tDCS)، حبابهای صوتی و تصویری (AVS یا AVE)، و تحریک الکتریکی جمجمه (CES) نیز استفاده میکند که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
نوروتراپی یک روش بهبود عملکرد مغز در زمینههایی مانند تفکر، احساسات، عملکرد، و … است. این فعالیتها از عملکرد فیزیولوژیکی ما، به ویژه واکنشهای مغز و سیستم عصبی، نمایان میشود. نوروفیدبک فرصتی برای یادگیری جدید ایجاد میکند و مسیرهای جدیدی در مغز ایجاد میکند که به ما خدمات بهتری ارائه میدهد.
مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب زمانی پدیدار میشوند که مغز در الگوها و حالات ناسازگار قرار میگیرد. اغلب این الگوهای نامفید به نوعی به مغز آموخته میشوند.
به عنوان مثال، وقتی که در معرض شرایط تنگنا و شلوغی قرار میگیرید، اضطراب و وحشت تجربه میکنید، اما نوروفیدبک در طول زمان فرآیند بهبودی برای فرد ایجاد میکند.
استفاده از نوروتراپی درمانی موثر برای مدیریت و بهبود عملکرد مغز است که از مزایای بیشماری در درمان انواع بیماریها بهره میبرد. کاربردهای شایع این روش عبارتند از:
استفاده از نوروتراپی به عنوان یک روش درمانی ایمن شناخته شده است و تاکنون هیچ عوارض جدی یا خطری از استفاده از این روش گزارش نشده است.
افراد برخی ممکن است پس از انجام جلسات نوروفیدبک حالت تهوع را تجربه کنند، که این ممکن است به دلیل استرس یا نگرانیهای حین درمان باشد و در اکثر موارد برای بیماران قابل مدیریت است.
یکی از مزایای این روش این است که تداخلی با داروهای دیگر ایجاد نمیکند، بنابراین شما میتوانید با اطمینان از این تکنیک برای بهبود و درمان استفاده کنید.
اگرچه بیشتر عوارضی که احتمالاً ممکن است پیش بیاید، معمولاً از جنبههای روانی ناشی میشوند و به طور کلی این موارد قابل مدیریت و کنترل هستند. اما همواره مهم است که نوروفیدبک توسط متخصصان مجرب و متخصص انجام شود تا هر گونه عوارض جانبی ممکنه مدیریت شود و به نتیجه مطلوب رسید.
نوروتراپی یک روش درمانی است که بر اساس تحریک ساختار و یا عملکرد سلولهای مغزی عمل میکند. این تحریک میتواند درونی یا بیرونی باشد، به این معنا که محرک میتواند از داخل خود مغز یا از محرکی خارج از مغز باشد. این محرکها بر روی عملکرد مغز تأثیر میگذارند و بهبود آن را ایجاد میکنند.
روشهای درمانی نوروفیدبک بدون واسطه به سمت درمان واکنشهای مغز میروند و عملکردهای غیر طبیعی را با گذر زمان کاهش داده و برطرف میکنند، همچنین بر میزان عملکرد طبیعی مغز افزوده میشوند. یک نکته جالب این است که خود مغز نیز این تغییرات را درک کرده و در واکنش به آنها، عملکرد خود را تطبیق میدهد.
با این روند، نوروتراپی به عنوان یک روش موثر برای بهبود عملکرد مغز و افزایش عملکرد های طبیعی آن شناخته میشود. این روش میتواند بهبودهای قابل توجهی در ارتباط با تفکر، احساسات، عملکرد و سایر جنبههای مغزی فراهم کند و به افراد کمک کند تا به بهبود و بهبودی در کیفیت زندگی خود دست یابند.
در روشهای نوروتراپی، دو نوع اصلی وجود دارد که هر یک دارای ویژگیها و کاربردهای خاصی هستند. در زیر به توضیح هر یک از این روشها میپردازیم:
نوروتراپی مبتنی بر یادگیری، شرطیسازی و آموزش است که شامل تغییرات نوروپلاستیک درونی است. این روشها میتوانند شامل توسعه مهارتها، افزایش تناسب مغز از طریق ورزش یا ترکیبی از این دو باشند.
برای افزایش خودآگاهی و یادگیری تأثیرگذاری بر فیزیولوژی مغز، بیوفیدبک و نوروفیدبک به عنوان نمونههای برجسته این روشها عمل میکنند.
نوروتراپی مبتنی بر تحریک مغز، با تحریک عصبی عنصر غالب، مغز را از حالت یا الگوی معمولش بیرون میکشد. این تحریک ممکن است باعث تعادل خودتنظیمی مغز شود و به عملکرد طبیعی مغز کمک کند.
این روش میتواند به موازات سایر اشکال تغییر باشد و ممکن است مغز بهبودهای قابل توجهی را تجربه کند، مشابه تقویت عضلات پس از تمرین ورزشی.
نوروتراپی مبتنی بر تحریک مغز با اشکال مختلف:
تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال (tDCS)
ابزار صوتی و تصویری (AVE)
تحریک الکتریکی جمجمه (CES)
این ابزارها نشاندهنده تکنولوژیهای متنوع در حوزه نوروتراپی مبتنی بر تحریک مغز هستند که هر یک با اهداف و کاربردهای خاص خود به بهبود عملکرد مغز و درمان اختلالات مرتبط کمک میکنند.
در آخر، امیدواریم با مطالعه این مطلب اطلاعات مفیدی را در رابطه با نوروفیدبک کسب کرده باشید. برای راهنمایی و همچنین مشاوره میتوانید با کارشناسان مجرب مجموعه کلینیک روانشناسی ژاوامایند در ارتباط باشید.
نوروتراپی چیست؟
نوروتراپی یک روش درمانی است که بر اصول علوم اعصاب و تغییرات نوروپلاستیک مغز مبتنی است.
انواع نوروتراپی چه میشود؟
انواع نوروتراپیها شامل بیوفیدبک و نوروفیدبک و نوروتراپی با تحریک مغز میشود.
مزایا و فواید نوروفیدبک چیست؟
مزایای نوروفیدبک شامل بهبود عملکرد مغز، افزایش تواناییهای شناختی، کاهش اضطراب و افسردگی، و بهبود کیفیت زندگی است.
نحوه انجام نوروتراپی چگونه است؟
انجام نوروفیدبک شامل استفاده از ابزارهای تحریک مغز مانند tDCS یا CES، بیوفیدبک، و تحریکهای صوتی و تصویری میشود. این روشها توسط متخصصین مغز و اعصاب یا متخصصین نوروتراپی انجام میشود.